10 наистина странни факта от света на Географията.

Нашата планета е изпълнена с много прекрасни географски и геоложки аномалии и мистерии. Толкова много, че никога не може да разкрием и отключим всички нейни тайни. Това е списък на 10-те от най-необичайни или направо странни факти, свързани с географията и геологията.

1365022725_arrow1_e  Факт № 1

48Второто по дължина географско наименование е име на хълм в Нова Зеландия – „Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe NUA kitanatahu“ (85 букви) – това е фраза на маорски, което се превежда като „мястото, където Tamatea, мъжът с големите колена, който се опитва да се изкачи на скалата, но се подхлъзна, докато свири на любимата си флейта“. Това обаче беше най-дългото име до неотдавна. Първенството вече се държи от наименованието Krung thep maha nakorn amorn ratana kosin-mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes¬mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit някъде в Тайланд.

1365022725_arrow1_e  Факт № 2

lesotho-highlands-water-schemeЛесото, Ватикана и Сан Марино са единствените страни в Света, напълно заобиколени само от територията на друга държава. Лесото е напълно заобиколен от Южна Африка, а Ватикана и Сан Марино, са изцяло обградена от Италия. Кралство Лесото е парламентарна монархия в Южна Африка. Топонимът „Лесото“ значи страна на говорещите езика сесото. Сан Марино претендира, че е най-старата република в света, която все още съществува. Основана е през 301 г. от опитен строител, наричан Свети Мариний. Държава град Ватикан е разположена е на хълма Ватикан (Монте Ватикано), в западната част на Рим и е изцяло заобиколена от столицата на Италия – Рим.

1365022725_arrow1_e  Факт № 3

p1000740Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll llantysiliogogogoch е най-дългото село в света (и третото най-дългото географско наименование). То се намира в Уелс. Уелс (на английски Wales, на уелски Cymru, Къмри) e историко-географска област в Северозападна Европа и една от четирите съставни части на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Уелс е разположен в югозападната част на Великобритания и по суша граничи с Англия на изток, а от всички други страни е ограден с морета. Уелс е известен като „земята на песента“.

1365022725_arrow1_e  Факт № 4

124Най-краткото географско име е „A“, то се намира в Швеция и Норвегия. В скандинавските езици, “ A “ означава „река“. Кралство Швeция или просто Швеция (шв.  Sverige) е скандинавска държава, конституционна монархия, намираща се в Северна Европа. Кралство Норвегия е конституционна монархия в Северна Европа, която заема западната част от Скандинавския полуостров. Страната е най-северната в Европа и е известна с планините и фиордите си, както и с историята си като морска сила.  Страната е една от най-богатите в света, оглавява класацията по индекс на човешко развитие на ООН, и е на водещите места в света по стандарт на живот, средна продължителност на живота и здравеопазване.

1365022725_arrow1_e  Факт № 5

4904003498_88f996ebaa_bНай-големият град в света по площ е Hulunbuir, Вътрешна Монголия, който е 263,953 km квадрат. Вътрешна Монголия е автономен регион на Китайската народна република. Вътрешна Монголия е различна от Външна Монголия, в което название се включват днешната независима държава Монголия и руската република Тува. Правителството на Вътрешна Монголия използва термина Овор Монгол, което означава „Южна Монголия”. Делението на Северна и Южна Монголия се предпочита и от повечето монголци. Много традиционни монголски форми на изкуството са се запазили и до днес сред жителите на Вътрешна Монголия.

1365022725_arrow1_e  Факт № 6

Ploshtadyt--pred-VatikanaВатикана е най-малката страна в света с площ 0,44 км2, а населението – около 824 ж. В древността територията на днешния Ватикан е заета от пустеещи оградени с блата земи в покрайнините на разположения на отсрещния бряг на река Тибър град Рим. В началото на 1 век блатата са пресушени от Агрипина Стара, която изгражда на Ватиканския хълм нови градини. Нейният син, император Калигула, започва да строи там арена, която е завършена при Нерон и става известна като Цирк на Нерон. Калигула донася от Египет и обелиска, разположен днес в центъра на площад „Свети Петър“.

1365022725_arrow1_e  Факт № 7

417311Езерото Босумтви в Гана се намира в древния кратер на метеорит. Размерът му е около 10,5 км в диаметър. Неговата възраст е 1,07 милиона години и по земните стандарти това е много млад кратер. Република Гана е държава в Западна Африка. Има площ 238,5 хил. кв. км. и граничи с Того на изток, Буркина Фасо на север, Кот д’Ивоар на запад и Атлантическия океан. По дължина на крайбрежието се простира низина с ширина до 15 км, а в централните части на страната е платото Ашанти (вис. до 300 м). В източните части са разклоненията на планината Атакора. Столицата на Гана е Акра. Въпреки че е член на Британската общност, Гана е република.

1365022725_arrow1_e  Факт № 8

nil-2Голяма част от реките в света текат към екватора и само течението на река Нил е в посока обратна на екватора. В много отношения тази река е уникална и до неотдавна беше най-дългата река в света. Първенството сега се държи от Амазонка. Нил се образува от сливането на реките Бели Нил и Сини Нил край суданската столица Хартум. Сини Нил извира от езерото Тана в Етиопия и е източник на повечето вода и плодородни наноси, носени от реката. Бели Нил има по-голяма дължина и води началото си от езерото Виктория в Уганда. В дължината на Нил обикновено се включва Бели Нил и най-дългият приток на езерото Виктория – река Кагера, извираща близо до езерото Танганика и преминаваща през Бурунди, Руанда и Танзания.

1365022725_arrow1_e  Факт № 9

ssa-photo-aСаргасово море е вътрешна част от Атлантическия океан, разположен между Канарско, Северно екваториално течение и Гълфстрийм. Площта му е около 6-7 мил. кв.км (дължина – 2350 – 2400км). Саргасово море е най-странното море на нашата планета. То е без собствени брегове, заобиколено от кръгови течения, с яркосиня вода и дълбочина около 600 м. Има грамадни струпвания на саргасови водорасли. В Саргасово море се размножават змиорките. Миграцията на змиорките и това как те се ориентират до това море, както и много други въпроси все още нямат отговор. Предполага се, че видовете които мигрират имат вродена „навигационна система“ – ориентират се по звездите, по химичния състав на водата, по миризмата на водния басейн който търсят.

1365022725_arrow1_e  Факт № 10

White-Island-28766-20-lgeСрединен океански хребет (СОХ) – най-дългата планинска верига на Земята (40,000 км). Намира се по средата на Атлантическия океан. Исландия – единствената част от този хребет, който се намира над морското равнище. Република Исландия е островна държава в северната част на Атлантическия океан. Намира се между Гренландия и Шотландия и е на северозапад от Фарьорските острови. Отдалеченият от континента остров Исландия е една от най-северните точки на Европа. Територията на Исландия е заета от високи планини, ледници, гейзери и вулкани.

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от спам. Моля изчислете: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.